O MACKAMA !


tuzne-macke

Možda ste već odavno vlasnik jedne umiljate mace, brinete o njenoj udobnosti i osećate odgovornost za njeno zdravlje. Iz te odgovornosti proizilazi obaveza u pogledu informisanja, a time i proširenja znanja. Posebno onima koji su bez ikakvog iskustva, dakle novim vlasnicima mačaka, želimo da ukratko pružimo najosnovnije informacije i pomognemo da već u početnom odnosu čovek – životinja ne prave grške sa lošim posledicama, nažalost, baš po njihovog četvoronožnog prijatelja.

Mačka ima veoma izraženu individualnost i upornost kojom vam stalno daje do znanja šta želi. Iako rado boravi u društvu sa svojim srodnikom, ona dobro podnosi samoću, a svojim šarmom i ljupkošću nagrađuje vašu naklonost kada se (napokon) vratite kući. Mačka se lako prilagođava navikama i potrebama ukućana. Pokažite i vi razumevanje. Obraćajte joj se blago uz postepeno približavanje. S obzirom na to da je po prirodi oprezna i nepoverljiva, dajte joj priliku da se oseti sigurno i zaštićeno i da stekne poverenje u svoju okolinu.

Smeštaj u stanu
Mačka bi najradije odabrala sama. Ipak obratite pažnju da to bude miran kutak i da nema promaje. Korpica za spavanje i oprema (parče tople tkanine ili manji dušek sa presvlakom) neka budu od materijala koji se lako čisti i održava jer mačka više od svega voli čistoću.

Nužnik
Bez obzira šta koristite kao podlogu za wc sandučić (pesak, strugotinu, novinski papir ili veštačke materijale koji se kupuju u kesicama) važno je da macin wc uvek bude čist, što podrazumeva redovno po potrebi i dva puta dnevno menjanje sadržine sandučića. Neke vanredne situacuje, nemir u kući i razne promene, posebno promene mesta boravka (seobe) koje mačka doživljava kao pravi šok, čine životinju nesigurnom. Posledice mogu da budu vršenje nužde na mestu koje nije za to predvidjeno, odbijanje hrane pa čak i bolest. Imajte strpljenja i razumevanja. Posvetite joj malo više pažnje.

Nega i održavanje
Mačku po pravilu ne bi trebalo kupati osim u izuzetnim situacijama ako je upala u blato, fekalije, naftu ili je došla u dodir sa nekim otrovom. Pri tome koristite samo specijalne šampone za mačke uz temeljno ispiranje i sušenje krzna, posle čega bi je trebalo još neko vreme ostaviti u toploj prostoriji. Odavno je poznata urođena potreba mačke da uvek bude čista. Čestim lizanjem ona doteruje svoje krzno i odstranjuje sa njega nečistoće. Podržite je u tome negujući njeno krzno blagim četkanjem a kod mačaka sa dugom dlakom i češljanjem. Na taj način se najbrže i najlakše odstranjuju suvišne dlake iz krzna pa će ih biti manje u vašem stanu i macinom stomaku gde dospevaju čestim lizanjem. U vezi sa tim ne bi trebalo zaboraviti da mačke jedu travu kako bi povratile loptice dlaka koje se sakupljaju u stomaku, pa je za kućne mace koje nemaju priliku da izlaze na travnjak potrebno predvideti malu veštačku livadu: trava posejana u nekoj posudi ili proklijala pšenica (potrebno je da vlasi trave budu visine preko 10 cm).
OPREZ: većina sobnih ukrasnih biljaka u saksijama i vazama su otrovne za mačke.

Prostor za boravak i igru (mačija teritorija)
Mačka je najsrećnija kada veći deo stana može smatrati svojom teritorijom. Mestašce na prozoru na kojem nema promaje sa obaveznim sigurnosnim rešetkama kroz koje se neće moći provlačiti (ne proveravajte priču o njenih sedam ili devet života jer pad mačke sa velike visine često završava prelomima kostiju i smrću) uneće svežinu i vedrinu u macinu svakodnevnicu i zadovoljiti njenu urođenu potrebu za osmatranjem. Vlasnici kuća sa baštama i dvorištima trebalo bi macu koja je tek stigla u njihov dom da drže prvih meseci u kući. Tako će životinja prihvatiti stambeni prostor kao svoj i (najverovatnije) kasnije neće lutati. MACE “SKITNICE” UGROŽENE SU ZARAZNIM BOLESTIMA I GRADSKIM SAOBRAĆAJEM. Baš iz tih razloga, U ODSUSTVU VLASNIKA mačka ne bi trebalo da bude van kuće. Ako duže od jedan dan niste u mogućnosti da se brinete o maci, nemojte je ostavljati van kuće. Pokušajte da nađete nekog ljubitelja životinja koji će se pobrinuti da vaša maca svakog dana ima svežu hranu i vodu (i milovanje, što nije malo važno). Zar to nisu skromni zahtevi?

Sama ili u društvu
Neke mace, i ako dobro podnose samoću, ipak rado žive u društvu svojih srodnika. Ako vam se čini da je vaša maca usamljena jer nemate dovoljno vremena za nju, razmislite da li bi ste mogli da držite dve ili čak više mačaka. Ovo podrazumeva vrlo ozbiljno razmatranje i ocenu sopstvenih mogućnosti, jer svaka nedovoljno zrela i na brzinu doneta odluka unapred osuđuje “prekobrojne” kada ih budete na ovaj ili onaj način otuđili. Ne oslanjajte se na priče kako se mačka “uvek snađe”. Osvrnite se po ulicama i videćete.
Najidealnije je da uzmete dva mačeta iz istog legla. Ali sa nešto tolerancije i takta mogla bi se i neka maca sa strane navići na uhodanu kućnu atmosferu. Svakako bi trebalo računati na fazu prilagođavanja u kojoj bi vašoj prvoj maci trebalo da posvetite naročitu pažnju kako ne biste izazvali ljubomoru. Kraća borba za prestiž je uobičajena i trebalo bi je tolerisati. Ipak trebalo bi da znate da kada imate tri životinje, jedna je po pravilu uvek zapostavljena. Imate dakle dve, četiri ili više mačaka, ali procenite svoje mogućnosti i nemojte zaboraviti na problem koji nije mali a to je:

Prekobrojnost mačaka
Gotovo je sigurno da ljubitelji životinja , milujući mačke u svom udobnom stanu, ne mogu a da bar nekad ne pomisle na hiljade životinja – beskućnika koje se, često bolesne i gladne, izložene na milost i nemilost surovim adolescentima, samoživim ljudima i mnogim opasnostima gradske sredine potucaju po ulicama, parkovima, traže zaklon po kapijama i obilaze kontejnere ne bi li ugrabile koji komad hrane. Svi smo pomalo odgovorni za opštu zaštitu životinja i ta odgovornost počinje odnosom prema sopstvenoj životinji. Ne dozvolite da potomci vaših životinja budu beskućnici i nezštićeni vakcinama i da obolevaju od smrtonosnih bolesti koje se sve više šire. Rešenje je sterilizacija mačke. Prednost sterilizacije koju bi trebalo poveriti samo stručnjaku osposobljenom veterinaru i koja je po pravilu bez štetnih posledica po zdravlje mačke, su višestruke. Ne samo što je sprečeno nekontrolisano koćenje već je uspostavljen i mir u kući. Sterilisane ženke su privrženije svojim vlasnicima, ne muče ih više ljubavni jadi i ne izražavaju, na njima svojstven, buran način, čežnju za mužjacima. Mužjak će takođe biti mirniji i neće imati potrebu da stalno beži od kuće i luta. A što je najbitnije neće biti “markiranja” ćoškova i zidova, pa samim tim neće biti ni neprijatnih mirisa u stanu. Za sterilizaciju nije kasno ni četiri do pet nedelja posle parenja.

Ishrana mačke
Od svih domaćih životinja mačka je najizraženiji mesojedi. Vlasnik mora to da zna jer će nepoštovanjem njenih bioloških potreba, zbog pogrešne i neadekvatne ishrane, uveliko ugroziti zdravlje svoje mačke. Savet: ne preterujte ni u čemu i ne budite isključivi u pogledu jelovnika. Veoma je štetno hraniti mačku samo iznutricama, samo crvenim mesom, samo ribom ili samo mlekom i sirom, jer takva ishrana u mnogome narušava ravnotežu zastupljenosti svih hranljivih materija, vitamina, minerala i belančevina koje su potrebne njenom organizmu za normalan razvoj i rast. Ishrana bi trebalo da bude raznovrsna. Mačka neće pokazivati interesovanje za hranu ako je ona jednolična , što podrazumeva zastupljenost svih namirnica životinjskog porekla uz dodatak ponekog povrća. Osnova ishrane su crveno i belo meso, srce, riba i džigerica jednom nedeljno, ali bi trebalo uključiti i jaja, neslani sir, zečetinu, piletinu i kuvani pirinač. Neke mačke vole i mleko. Riba, bez obzira koje je vrste, mora biti skuvana i očišćena od kostiju (mnogo je mačaka podvrgnuto hirurškim intervencijama zbog zaglavljene riblje kosti u jednjaku ili crevu). Kuvanje je važno zbog očuvanja hranljivih sastojaka koji su u presnom stanju štetni za mačku, a i radi rizika od prenošenja ribljih parazita. To isto važi i za meso, posebno ako nije kupljeno u mesnicama.
Nikada NE hranite mačku direktno iz frižidera. Najbolje je da njen obrok bude nešto topliji od sobne temperature. Ne samo riblje vec i druge oštre kosti mogu prouzrokovati oštećenja koja se jedino hirurškim putem mogu sanirati. Zbog toga ih mačkama ne bi trebalo davati. S obzirom na to da kućne mace ne love, nedostatak kostiju u hrani mogu zameniti preparati kalcijuma koji se dodaju obrocima. Teško je tačno reći koliki bi obrok trebalo da bude, jer to zavisi od vrste hrane, starosti, pola, bremenitosti, dojenja i težine mačke, ali se za orijentaciju može uzeti podatak da je mački teškoj 5 gk potrebno oko 200 grama hrane dnevno. Ako ste se opredelili za industrijsku mačiju hranu ne zaboravite da je za mačku najbitnija raznovrsnost. Ona neće nekoliko puta uzastopce uzimati istu hranu. Ne zaboravite i činiju sa uvek svežom vodom. Mačke su posebno osetljive na nedostatak vode u organizmu. Lakše će podneti glad nego žeđ.

Buve
su nepoželjni paraziti u krznu vaše mace. Uništavanje buva vrši se raznim insekticidnim, preparatima (prašak, sprej, suv ili penušav šampon) namenjen kućnim životinjama, ali strogo prema uputstvu proizvođača. NIKAKO NE KORISTITE samoinicijativno razna sredstva za dezinsekciju, pogotovo sprejeve za uništavanje muva, komaraca i moljaca ili sredstva za zaštitu bilja koja su veoma otrovna. Lizanjem će mačka uneti otrov u organizam što će joj veoma naškoditi pa čak dovesti u opasnost i njen život. S obzirom na to da u krznu životinje živi tek oko 10 % buva a ostatak od 90 % u njenoj okolini (ležaj, korpa, parket i sl.) mora se uništavanje buva vršiti istovremeno na životinji i na mestu gde ona spava.
Što se tiče ogrlica protiv buva, krpelja, vaški i drugih ektoparazita, trebalo bi znati da su one namenjene samo potpuno zdravim životinjama, jer aktivna supstanca koju ogrlica sadrži deluje preko kože mačke, pa se one ne stavljaju bremenitim ženkama, ženkama koje doje i mladuncima do 6 meseci starosti.

Advertisements