ISHRANA PASA


Pas je izraziti mesojed. Međutim živeći dugo uz čoveka morao je da se navikne i na hranu čiji ukus, vrednost i higijenu određuje čovek. Nažalost neki proizvodi moderne prehranbene industrije vrlo su štetni za psa jer sadrže mnogo različitih dodataka koji za čoveka nisu ali za psa jesu opasni. Mesne prerađevine i konzerve zaštićene su od kvarenja različitim hemijskim sredstvima uz dodatak boja, antioksidanata, emulgatora, aditiva, veštačkih aroma i sl.

S obzirom na to da oraganizam psa nema sposobnost da preradi neke hemijske supstance, dolazi do nagomilavanja štetnih materija i kada njihova koncentracija u organizmu pređe određenu granicu počinje štetno dejstvo na pojedine organe. Dugoročnim kompenzovanjem najčešće stradaju jetra ( kao laboratorija organizma ) i bubreg ( filter organizma ).Bubrezi najčešće gube funkciju, ne izlučujući štetne materije iz organizma, pa se njihova koncentracija u krvi i tkivu povećava. Iz svega se može zaključiti da bi se pravilnom ishranom određenom broju pasa mogao produžiti ionako, u poređenju sa čovekom, kratak životni vek. Tri osnovna principa ishrane:

Obroci moraju biti tako sastavljeni da pas dobije sve hranljive sastojke koji su mu potrebni za normalan razvoj i život (minerali, vitamini, proteini i ugljeni hidrati)
Hrana ne sme da sadrži nikakve štetna materije i začine (biber, ljuta paprika, senf)
Količinu i sastav hrane trebalo bi prilagoditi starosnom dobu psa.
Kako će se Vaš pas hraniti, to ćete Vi odlučiti. Možete birati:

isključivo industrijalizovana hrana namenjena psima u suvom i/ili vlažnom obliku
isključivo domaću pripremljenu hranu
mešano gornje dve varijante.
Ako koristite gotovu hranu, pri kupovini poštujte starosnu dob Vašeg ljubimca, telesnu težinu, pol i dr. Hranu upotrebljavajte po uputstvu proizvođača. Ako želite svom psu spremati hranu, najbolje bi bilo da se konsultujete sa veterinarom o nutricionističkim potrebama Vašeg ljubimca.
Osnovna pravila ishrane psa:

pas MORA biti uobročen. To znači da se tačno zna kad je obrok, koliko vremenski stoji hrana i koliko puta u toku dana ima obroka. Sve ovo zavisi od starosne kategorije.
pas se hrani na nekom mirnom mestu
neposredno pre ili posle šetnje nema obroka
neposredno pre ili posle obroka nema šetnje
sveža voda je uvek na raspolaganju psu
pas nije kanta za otpadke iz Vaše kuhinje
PAS JE ODAVNO SVOJU LJUBAV POKLONIO ČOVEKU. ZA UZVRAT, ČOVEK BI TREBALO DA PREUZME BRIGU O NJEMU.
Ne zaboravite da pas u potpunsti zavisi od nas i naša je dužnost da mu pružimo sve što jegov organizam traži. Sem toga on od nas očekuje i pažnju. Jer kako je neko jednom lepo rekao “vi imate porodicu, prijatelje, poznanike, kolege I komšije, a on ima samo vas”.

Advertisements