NESTO O PSIMA, Čivava (kratkodlaka i dugodlaka)


Poreklo

Ovo je najmanja priznata rasa na svetu, ime je dobila po istoimenoj pokrajini u Meksiku, gde se pretpostavlja da je još Astecima ovaj pas bio sveta životinja. Ali u poslednje vreme pojavile su se i druge teorije o poreklu ovog psa. U jednoj od egipatskih grobnica pronađeni su mumificirani ostaci malog psa sa mekanom tačkom na lobanji, koja je karakteristika Čivave. Na Malti za ovog psa znaju još od VI veka pne. a u Sikstinskoj kapeli je Botičeli naslikao psa koji je veoma sličan izgledu današnje Čivave.

Narav

Čivava je izuzetno inteligentan, odan ali posesivan mali pas čuvar. Neustrašivo će se suprostaviti većim psima i treba paziti da ne isprovocira druge životinje. Iako se čini da je to pas koji može beskrajno da sedi u krilu, može da hoda koliko god to njegov vlasnik poželi.

Građa

Ima zaobljenu, kupolastu glavu i velike lepezaste uši koje štrče od glave i tela. Rep je visoko postavljen, pomalo savijen prema leđima. Dlaka je kod dugodlake varijante duga i meka, malo talasasta a kod kratkodlake vrlo gusta i meka. Ranije je bilo dozvoljeno mešanje primeraka ove dve varijante ali to danas više nije moguće. Dozvoljene su sve boje i kombinacije boja. Visina nikada nije preko 20cm a težina tek nešto više od 2,5kg.

Advertisements